Ik beken ...

 

 

Oké. Ik ga het bekennen...

Ik ben héél goed in uitstellen.

Tenzij ik het leuk of boeiend vind, dán ben ik een enorme doorzetter.

 

 

Maar terug naar het uitstellen...

Ken je dat?

Je maakt een to-do-lijst.

Die alsmaar groeit. En groeit. En groeit. Ookal werk je er steeds weer zaken af die klaar zijn, de lijst groeit.

Naast Solstråle werk ik in het onderwijs. Met een never-ending-to-do-lijst. Vroeger had ik daar heel veel stress van, gelukkig nu niet meer. Iets met prioriteren. Wat niet belangrijk is, verschuift steeds verder naar beneden, totdat het echt niet meer belangrijk is. Opgelost! ;)

 

Af en toe laat ik ook iets wegzakken, wat eigenlijk nog wel moet gebeuren.

Ik stel het uit, ik stel het uit...

En het wordt groter en groter en groter. 

Het is meestal ... administratie!

Een berg typewerk waar ik naar van word, het kost héél veel tijd (althans, het kost mij heel veel tijd, kwestie van perceptie natuurlijk) en het voelt zo zinloos. Deze berg dan.

 

Maar nu, nu het laatste rukje van het schooljaar is aangebroken kwam het besef: ik moet er aan geloven (en in moeten ben ik ook al niet al te best ;)).

 

Straks weer bergen toetsen om na te kijken, te evalueren en dus zinnige dingen over op te schrijven... 

 

Vandaag was De Dag.

De dag dat ik van mijn to-do-lijst mijn toedeloe lijst zou gaan maken.

Ik had deze dag vastgelegd als schrijfdag. Ik zou vanmorgen om 8 uur lekker aan de eettafel plaats nemen, met m'n stapels aantekeningen, uitdraaien en nog in te voeren toetsen. Een kop koffie, m'n laptopje aan.

En om half tien had ik de was draaien, met m'n collega geappt, even op Facebook gekeken, met Saar de poes gekletst, materialen voor een Ik Leer Leren training klaar gemaakt.  En nog niks getypt!

 

En dan ben ik coach èn leerkracht en dus áltijd bezig met mindset.

Ja, echt áltijd.

Ken je dat, even lekker generaliseren...

Áltijd dus ;)

 

Ik leer kinderen en volwassenen van hun rode (beperkende) gedachten weer groene (groei) gedachten te maken. Want als je 'rood' denkt, ga je je zo voelen, daar ga je je naar gedragen en dan is het gevolg 'rood'. Ken je die negatieve spiraal? Dan is het de volgende keer nog meer kommer en kwel en zo verder.

Het mooie is: als je niet 'groen' kunt beginnen (wat wel ideaal en fijn is) kan je altijd oversteken naar 'groen'!

 

Je gedachte 'groen' maken, dan ga je je fijner voelen, dan verloopt het fijner, dan kom je in de positieve flow en de kans is groot dat je dat de volgende keer weer wilt bereiken.

 

En toen besefte ik: ik ben weer aan het uitstellen met wat lekkere 'rode' gedachten er bovenop... Succes Manon!

En als je eenmaal het inzicht hebt, kan je er wat aan doen. Hoe mooi is dat?

En juist op dat moment had ik de groeikaarten van Platform Mindset in m'n handen.

Verleidelijk... En ik trok twee kaartjes: Wat zeg je tegen jezelf als je wilt opgeven? En: Waarvoor heb jij vandaag doorgezet?

 

En ik ben gaan typen. Beneden aan de eettafel, op m'n laptop met een heerlijke bak koffie erbij.

Met de afspraak met mezelf het in ieder geval een half uur vol te houden. 

Natuurlijk wist ik wel dat ik uren werk had liggen, maar als ik dat zou denken, werd die berg administratie de Mount Everest!

Eerst maar eens beginnen. Gewoon beginnen.

Niks denken, lekker doen.

En toen vond ik m'n flow.

Een aantal bakken koffie later was 't af.

En heb ik nog een ander bergje weggewerkt, want het ging zo lekker.

Eén bergje heb ik laten liggen, voor morgen.

Omdat je ook moet weten wanneer je stopt met doorzetten en hard werken.

 

Wat ook fijn is, is dat ik vandaag 'onderweg' op die berg ook m'n writers-bloc doorbrak.

Opeens wist ik wat ik wilde schrijven. 

Over mindset. En rode en groene gedachten. En doorzetten. En flow.

 

En nog een paar tips.

Proefondervindelijk bewezen dat ze werken:

  • Moet je iets doen waar je tegenop ziet? Onderzoek je gedachten! Wat denk je, wat praat je jezelf aan? Is het eigenlijk van jezelf? Zo niet, stuur terug! Is het wel van jezelf en 'rood'? Gefeliciteerd, je kunt altijd voor 'groen' kiezen!
  • Moeite om te beginnen aan een taak? Maak een afspraakje met jezelf. Bijvoorbeeld: ik hoef niet alles te doen, ik begin eerst met vijf minuten. Want vijf minuten is heel erg goed te overzien en je mag daarna al weer stoppen als je wilt. De kans is alleen wèl aanwezig dat je nog even vijf minuten door wilt. En nog eens vijf. Voor je het weet is het af! Wist je dat je meestal een minuut of twintig nodig hebt om in volle focus te komen? 
  • En dan: ken jezelf. Hoe lang kan jij goed achter elkaar iets doen? Ben jij het type doorstomer of heb je veel pauzes nodig? Trouwens, ook doorstomers hebben veel aan even pauze tussendoor. Daar fris je van op en kan je weer door.
  • Het helpt ook vaak om activiteiten af te wisselen. Voor scholieren/studenten: wissel leer- en maakwerk af. Of wissel administratie af met de was ophangen. Of...
  • Soms helpt het ook jezelf te belonen achteraf. Eerst het huiswerk, dan lekker naar buiten. Pas wel op dat je dan niet het patroon ontwikkelt van: eerst de nuttige dingen, dan pas iets leuks doen. Daar hebben veel volwassenen nog last van. Daar kan je weer vanaf komen gelukkig.
  • Het is verleidelijk te beginnen met de makkelijke klusjes. En Die Ene te laten liggen. Welk verschil zou het maken Die Ene eens eerst aan te pakken? Wat levert je dat op?

 

Heb jij nog een tip? Deel 'm hieronder bij de reacties!

 

Wil jij ook leren je gedachtes te 'groenen', je beter te voelen, positieve flow te ervaren?

Als je wilt, help ik je hierbij.

Je kunt altijd een afspraak maken bij Solstråle!

Of contact opnemen voor meer informatie.

 

 

In de 'Ik leer leren' training voor kinderen vanaf ca. 10 jaar werken we ook veel met mindset.

En inzicht in eigen handelen, eigen keuzes maken.

Weten wat er nodig is om optimaal te kunnen leren.

En hoe je jezelf kunt motiveren.

En als je dat allemaal kunt, wat is er dan nog meer mogelijk?

 

 


Het kaartje 'toedeloelijst' is van goeiezin.com

De kaartjes over doorzetten en opgeven komen uit de groeikaarten van Platform Mindset.

Beide kaartseries gebruik ik graag in coaching!



(c)2018 Manon de Haas/Solstråle, alle rechten voorbehouden.

 

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website?

Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Manon de Haas van Solstråle. Ga naar www.solstrale.nl voor meer informatie en blogs”

Reactie schrijven

Commentaren: 0